24 Temmuz 2012 Salı

Vitamin eksikliğine bağlı saç dökülmesi

KADIN erkek herkesin ortak problemlerinden biri yaş ilerledikçe saçların dökülmesi. Bunun en önemli nedenleri depresyon, hormonal dengesizlik, kullanılan ilaçlar, beslenme bozukluğu ve kalıtımsal faktörler. Doğru bakım ve ilaçlarla özellikle de doğanın sunduğu mineral ve vitamin desteği ile saç kaybını en aza indirmek mümkün.

Vitamin eksikliği saçları döker.

Yaş ilerledikçe saçların dökülme oranı da artar. Kadın erkek herkesin en büyükproblemlerinden biri olan saç dökülmesini doğru bakım ve ilaçlarla önleyebilirsiniz
Normal olarak günde 50 ile 100 tel saç dökülür. Saç foliküllerinden değişik zamanlarda çıkan yeni saçlar, dökülen saçların yerini alır ve saç sıklığı sabit kalır. Böylece saç kaybı fark edilmez. Ancak kadınlarda menopozla birlikte, erkeklerde ise daha erken yaşlarda saç dökülmesi başlayabilir. Yaşamın orta yıllarında saç değişikliklerinde birçok faktör rol oynar:

* En önemlisi kalıtımla edinilen genler ve kıl köklerinde seyreden genetik programın rolüdür.

* Kıl köklerinin yenilenmesi ve yeni kıl oluşumu için gerekli olan vitamin ve eser minerallerin eksikliği etkenler arasındadır.

* Baş derisinin mantar enfeksiyonları saç dökülmesine neden olabilir.

* Ateroskleroz gibi damar hastalıklarına yol açan sağlık sorunlarında saç dökülmesi sıklıkla görülür.

* Saç dökülmesi ağır bir hastalıktan ya da psişik travmadan aylarca sonra ortaya çıkabilir. Çünkü saç gelişme bozukluğunun, dökülme şeklinde kendisini göstermesi zaman alır. Hastalık iyileşince saç dökülmesi kendiliğinden geçer.

* Çoğu kez hormonal dengesizlik saç dökülmesinde önemli rol oynar. Kadınlarda baş derisinde östrojen azalması sonucu kıl köklerinde androjen (erkeklik hormonu) baskınlığı olur ve saç dökülmesi hızlanır. Erkeklerde ise saçlı deride reduktaz enziminde aşırılık varsa testosterondan normalin üstünde dihidro testosterona değişim olur ve bu da saç dökülmesine yol açar. Kadın ve erkekte saç kaybının en sık nedeni kıl köklerinin (saç folikülleri) erkek cinsiyet hormonu testosteron türevi dihidro testosterona kalıtımsal olarak aşırı duyarlılığıdır.

Teşhis

Öncelikle saç dökülmesinin sınıflandırılması gerekir.
* Kalıtımla mı ilgilidir?

* Bir saçlı deri hastalığına mı bağlıdır?

* Beslenme bozukluğu, vitamin ve mineral eksikliği mi etkendir?

* Hormonal dengesizlik sonucu mudur?

* Kullanılan ilaçlara mı (kolesterol düşürücü ilaçlar, depresyon ilaçları, tansiyon düşürücü ilaçlar, mide ülseri ilaçları vb.) bağlıdır? Nedeni klinik muayene ve kan testleriyle saptanmalıdır. Saçın incelmesi sonucunda hacmindeki azalma, hormona bağlı genetik saç dökülmesidir ve daha ciddidir. Hızlı dökülmeler sonradan yerine gelebilir.

Tedavi

Kadınlarda yaygın saç dökülmesi çene, üst dudak, memeler ve üst bacakta artmış kıllanma ile birlikte ise genellikle androjen hormonlarında östrojene oranla bir artış vardır. Bu artış kan testi ile saptanır. Ancak hormonal dengesizlik her zaman belirlenebilir boyutlarda olmayabilir ve test ile fark edilmez. Bu durumda androjen oluşumu, orijinine (yumurtalık ve böbrek üstü bezi hastalıkları) yönelik tedavi ile frenlenir. Ya da hücrelerdeki androjen reseptörleri (algılayıcılar) sentetik bir steroid olan siproteron asetat (androcur, diane) ile bloke edilerek androjenlerin etkisi önlenir.

Siproteron asetatın losyon biçiminde doğrudan saç derisine uygulanması mümkündür (CPA Lotion). Bozulmuş olan androjen-östrojen dengesi de östrojen replasmanı (yerine koyma) ile düzene sokulabilir. İleri derecede tiroid hormonu azlığında saç dökülmesi östrojen yetersizliğine benzer. Ama çoğu zaman kaşların dış kısmında, koltuk altında ve pubisteki (kasıktaki) kılların dökülmesiyle birliktedir. Tedavi tiroid hormonu verilerek yapılır. Östrojen içeren saç losyonu (El-cranell) yalnız başına ya da progesteron losyonuyla birlikte ve minoxidil etkin maddeli regaine, diğer alternatiflerdir. İltihabi durumlarda kortizon ve östrojen kombinasyonu losyonun (alpicort-f) sınırlı bir süre kullanılması yararlı olur.

Erkeklerde yaygın saç dökülmesinde düzenli östrojenli saç losyonu kullanılması yararlı olur. Minoksidil de olguların bir kısmında başarılıdır. Ancak mucize beklenmemelidir. Erkeklerde giderek artan saç dökülmesi ve başın çıplaklaşmaya başladığı olgularda finasterid (propecia) denenmelidir. Prostat büyümelerinde kullanılan bu ilaç saçlı deride 5-alfa reduktaz enzimini kısıtlayarak, testosterondan saç dökülmesini koruyan dihidro testosteronun oluşumunu azaltır. Ancak başarının devamı için ilacın yaşam boyu her gün kullanılması gerekir.

Doğanın bize sunduğu kabak çekirdeği, dikenli palmiye meyveleri özü (saw palmetto) gibi bazı maddeler 5-alfa reduktaz enzimini durdurarak ya da DHT (Dihidro Testosteron)un saç folikülleri tarafından alımını azaltarak saç kaybını yavaşlatır ve saçın tekrar çıkmasını sağlar. Günde 100 ile 200 miligram saw palmetto alınır. Saw palmetto ile birlikte günde 1 ile 2 kez birer kapsül pygeum ve nettle (ısırgan otu) almak etkin bir kombinasyondur.

Çinko mineralinin 5-alfa reduktazı durdurucu ve DHT”un saç folikülü hücrelerine bağlanmalarını önleyici etkisi vardır. Zinc picolinat günde 15 ile 30 miligram kullanılır. Genetik saç dökülmesinde çok sayıda bitkisel maddeyi (ginseng ve diğerleri) içeren TONİKUM 101 yararlıdır. Keten tohumu yağı (flax seed oil) kapsüllerinden günde 2 kez 1 kapsül alınması da yararlı bir önlemdir.

Saç dökülmesi için maske , saç dökülmesini engelleme kremi maskesi

Malzemeler: Zeytinyağı , Bal , Tarçın

Yapılışı: Zeytinyağı, bal ve tarçını bir kapta karıstırarak macun olusturun . Bunu saç derisine masaj yaparak iyice yedirin ve 15 dakika bekletin. Sacınızı yumasak bir sampuanla yıkayıp durulayın . Haftada 3-4 kez uygulayınız..

Vücut çatlaklarına karşı bakım kremi

Malzemeler

1 yemek kaşığı fındık yağı

2 yemek kaşığı kayısı yağı

1 yemek kaşığı portakal yağı

2 yemek kaşığı badem yağı

Yapılışı: Yağların hepsini karıştırın ve küçük bir kavanoza koyun. Karışımı, günde iki defa, sabah ve akşam karnınıza ve çatlamaya müsait bölgelerinize uygulayabilirsiniz. Bu yağ ile bacak ve göğüslerinize de masaj yapın. Faydasınızı hissedeceksiniz.

13 Temmuz 2012 Cuma

Saç Uzatma ve Saç Kırılması Hakkında Bilinmeyenler Nelerdir?

Kadınların ortak sorunu; saçlarının uzamaması ve çabuk kırılmasıdır.
Özellikle sık saçını boyatan, kimyasal işlemler uygulayan (perma, düzleştirme), fön ve maşalarla şekil veren kişilerde bu sorun daha sık yaşanmaktadır. Akademi Saç Terapi Merkezi Saç Sağlığı Uzm. (Trikolojist) Burcu Çayözü ‘saçı kalınlaştıran ve uzatan ürün’ sloganlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Saçın uzama evresi her kişide farklı olmasına rağmen ayda ortalama 0,5-1,5 cm arası uzamaktadır. Erkeklerde saç uzama evresi daha hızlı iken kadınlarda daha yavaştır. Ancak kadınların saçı erkeklere göre daha uzun süre büyüme evresinde kalır. Bu nedenle saçı beline kadar uzayan kişiler çoğunlukla kadınlardır. Akademi Saç Terapi Merkezi Saç Sağlığı Uzm. (Trikolojist) Burcu Çayözü ‘saçı kalınlaştıran ve uzatan ürün’ sloganlarının gerçekle ilgisi olmadığını belirterek konuyu akademik olarak şöyle açıkladı: “Saçın uzama hızı-süresi; genetik ve yapısaldır.
Saçı sadece omzuna kadar uzayan veya geçmiş dönemde uzadığı halde uzaması duran kişilerde bunun nedeni içsel ve dışsal faktörlere bağlı olabilir. Saçın kırılması ve kopması besin alımındaki soruna işarettir. Saçın kolay kırılması; kişinin iyi beslenmediği veya yeterli miktarda besin alamadığının göstergesidir. Bu durumda ilk olarak değerlendirilmesi gereken besin dengesi ve kan değerleri olmalıdır. Bunun yanısıra saç derisi genel sağlığını yitirdiğinde (saç derisinde kepek- aşırı yağlanma oluşuyorsa) saç derisi tıkanıp saç yaşamsal fonksiyonlarını yavaşlatabilir. Bu durumda saç iyi beslenemez, uzama evresi ve dış kalitesi olumsuz etkilenir.”
Saçı Kalınlaştıran, Uzatan Ürün Yoktur!
Saçın dış kısmındaki sorunlar ürünlerle bir noktaya kadar onarılabilir. Saç Sağlığı Uzm. (Trikolojist) Burcu Çayözü, “İnce bir saçı kalınlaştıran veya daha hızlı uzatan bir ürün yoktur. Saçların dış kısmı ölüdür. Ancak saç eskiden sağlıklıysa ve kolay uzayabiliyorsa uzman yardımıyla eski kalitesine dönmesi sağlanabilir. Bu da ancak saç yapısının “saç çıkarken” sağlıklı olmasını sağlamakla mümkün olur. Kalıcı fark ancak yeni çıkan saçların sağlıklı olmasıyla elde edilebilir. Tüm saçlar yeni saçlarla yer değiştirmektedir. Önemli olan yeni gelen saçların, sağlıklı ve güçlü yapısının korunmasıdır.”dedi.
Sağlıklı Saç=Sağlıklı Beslenme
Saçın daha sağlıklı ve sağlam olması istendiğinde öncelikle protein açısından zengin ve dengeli beslenmek gerekir. Bununla birlikte kan değerlerinin iyi olmasına özen gösterilmelidir. Saç Sağlığı Uzm. (Trikolojist) Burcu Çayözü bu konuda şunları söyledi: “Demir ve kan değerlerinde (B-12, Biotin, Folik asit, Çinko) eksikliği olmamalıdır.
Doğru sıklıkta ve kaliteli şampuanla yıkama, krem ve bakım ürünleri kullanmak saç yapısının güçlü kalmasına yardımcı olur. Saç derisinin temiz ve sağlıklı olması da kalitesi için önemlidir. Bu arada boya işlemlerini uzun aralıklarla yaptırmak faydalı olacaktır. Saçı sık boyamak zorunda olan kişilerin ağırlıklı dip boya tercih etmeleri ve saçın dış kısmını 3-4 ay aralıklı sürelerde tam boya yaparak boyamaları saçın kurumasını ve yıpranmasını önleyecektir.
Ayrıca saça sık uygulanan fön, maşa ve düzleştiriciler gibi sıcak işlemler yıpratıcı etkiye sahiptir. Bu işlemleri sayıca azaltmak, sıcak işlemler öncesi saçın sıcağa dayanıklılığını artıran tonikler kullanmak faydalı olacaktır.”

Her Saç Tipine Özel Saç Bakımı Formülleri Nelerdir?

Saçlarımızın modeli konusunda hepimiz zaman zaman kararsız kalmışızdır. Acaba uzatsam mı, kısa bir model mi tercih etsem? Kıvırcık saç bana yakışır mı? Saçım çok kuru ne yapmalıyım? İşte bu sorularınızı cevaplamakta size yol gösterecek birkaç ipucu...
Günün modasına göre saçlarını kazıdılar, pudraladılar, peruk taktılar ya da boyadılar. Ancak bugün artık sağlıklı, güzel ve ışıl ışıl saçları elde etmenin dertsiz tasasız yolları da var.

Kuru saçlar
Kuru saçların neme ihtiyacı vardır, bu nedenle etkili bir saç kremi her şampuanın kesinlikle olmazsa olmazı. Saçınızın kökleri dışında her yanına boydan boya uygulayın. Yaklaşık üç dakika bekleyin, ardından kayganlığı gidinceye dek durulayın.

-Saç maskeleri ışıltıyı artırmak için muhteşem bir çözüm, ancak saçta beş dakikadan uzun süre bekletildiği takdirde işe yarar.
-Kimyasal maddeler ve saç kurutma makinesiyle aşırı derecede kurutma en aza indirilmeli. Öte yandan gölge ve renk, gereğince yapılırsa ışıltıyı ve saçın kalitesini artırabilir. Kullanılan ürünlerdeki peroksit düzeyinin de az olmasına dikkat edilmeli.
-Boyamadan sonra saç renginin korunması için, daima boyalı saçlar için geliştirilen ürünler kullanılmalı. Bu ürünler alkol içermez ve pH dengesini korur, böylece saçın fazla kurumasının önüne geçilir.
İnce ve cansız saçlar
Saç serumları kırılan uçları düzleştirmede son derece işe yarar. Parmaklarınızın arasına bir damla alarak yıpranmış saç uçlarına uygulayın.

Hacimsiz saçlar çoğu zaman fazla ürünün, özellikle de saç kremlerinin kullanması sonucu ortaya çıkar. Daha hafif bir ürüne geçin ya da birkaç gün boyunca hiç kullanmayın.
Saçlara hacim ve hareket kazandırmak amacıyla, saç diplerine (geri kalan yerlere değil) köpük sıkın. Saç kurutma makinesiyle şöyle bir kurutun.
Yağlı saçlar
Saç derisinde biriken sebum adlı yağ hücrelerinin fazlalığı düzensiz şampuanlama, terleme ya da hormonal dengesizlikten kaynaklanıyor olabilir. Saç derisindeki bezlerden gelen salgılar saç tellerinin üzerini kaplar, toz ve kirler saçta toplanır, böylece saçınız yağlı, cansız ve donuk bir görünüme bürünür.
Çaresi: saçınızı her gün arındırıcı bir şampuanla yıkayın. Krem içermeyen şampuanlardan kullanın.
Dalgalı saç
Saç türleri arasında en yaygın olanı budur. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60''ı değişen oranlarda dalgalı saça sahiptir. Dalgalı saç genellikle kuru olur, bu nedenle nemlendirici içeren şampuan ve kremlere gerek vardır.

-Islak saça uygulanan serumlar saç tellerini yumuşatır.
-Serum ve köpükler saçtaki kıvrımları vurgular.
-Saçın ıslakken düz taranması, jöle sürülmesi ve kendi kendine kurumaya bırakılması da izlenebilecek başka bir yöntemdir.
Saçla ilgili önemli ipuçları
Saçınızın sağlığını yitirecek kadar kötüleşmesine izin vermeyin. Güneşten kaçının, özellikle de saçınız boyalıysa...

Her zaman nazik şampuanlar ya da kremler kullanın. Saç tipinize ya da saçınızın durumuna uygun ürünler seçin.
Saçınızı sert havlularla kurulamak dalgaları kıvırcık hale getirebilir.
Saç tipinizden emin değilseniz kuaförünüze ya da uzman tehşhisine başvurun.

Saç kesiminin önemi
İnce telli ve düz saçlar cesaret ister

Saçınızı omuzlarınızdan aşağıya uzatmayın; zekice kesilmiş katlar saçınızı daha kalın göstererek hareket kazandırır. Yüz şeklinize uygun bir perçem de iyi fikirdir.

Kalın ve sert saçlar
En kolay saç tipi, ama sürekli bakım ve kontrol gerektirir. Fazla kısa kesmeyin, yoksa çim adama benzersiniz.

Dalgalı saçlar
İnceden kalına doğru uzanır, bu yüzden kesim ve uzunluk tamamen yüz şekline bağlıdır. Ne kadar uzatırsanız, dalgaları o kadar azalır.

Kıvırcık saçlar
Bu saçların yapısı büyük çeşitlilik gösterir, ancak önünüzdeki seçenekler sınırlıdır. Doğal haliyle bırakın, iyi bakın ve örme, topuz gibi stil tekniklerini öğrenin ya da düz hale getirin. Bu sonuncusu kimyasal işlem gerektirdiğinden, saçınızı sağlıklı tutmak için sürekli bakım uygulamanız gerekecek. Düzleştirme işlemini profesyonellere bırakmanız en iyisi.

Kısa saçlı erkek saç modelleri - 2012 moda kısa saçlı erkek saç modelleri-

Özellikle genç yaşlarda şakak bölgelerindeki saç dökülmelerinden şikayetçi olan erkekler bu bölgedeki açıklıkları gizlemek için çok kısa (3 numara) saç kesimi yaptırıyorlar çokta iyi ediyorlar.Çünkü bu saç modeli genç erkeklere çok yakışıyor.Tabi bir de saçsız bölgeden bakışları uzaklaştırarak hayat kurtarıyor